• Kent Kachelventilator
  Kent Kachelventilator

  Kent kachelventilator

  Specificaties:
  Hoogte: 18,5 cm
  Breedte: 18 cm
  Diepte: 10 cm
  Diameter propellor: 18 cm
  Gewicht: 536 gram
  Materiaal: aluminiumUitvoering(en):
  - zwart met zwarte propeller

  € 79,00 € 55,00

Kachelventilatoren

Ecologisch en Economisch.
Hoewel "Eco" de laatste jaren vooral synoniem geworden is voor milieuvriendelijk kan het bij de EcoFan ook gelezen worden als afkorting van Economisch of synoniem met Rendement. De Ecofans draaien namelijk zonder een externe stroombron of batterijen maar wekken zelf stroom op d.m.v. een Peltier element.

Iets uit niets?
Voor veel mensen is het moeilijk te geloven dat iets "vanzelf" kan draaien en die argwaan is terecht. De ventilator levert arbeid en de energie daarvoor moet natuurlijk ergens vandaan komen. De werking van de EcoFan is gebaseerd op het thermo-elektrisch element dat veel mensen zonder het te weten al in huis hebben in een portable camping koelkast of in hun personal computer.

Peltier
De Franse horlogemaker Peltier ontdekte het effect in 1834 (zie wikipedia) maar de perfectionering en massaproductie van deze belangrijke koelelementen is pas de laatste jaren op gang gekomen. De belangrijkste toepassing is nog steeds als koelmiddel voor de processor van de meeste personal computers die zeer veel warmte genereren en actief gekoeld moeten worden.

Elektrische stroom uit warmte
Bij de kachelventilator wordt het Peltier element op een andere manier gebruikt zodat deze stroom op gaat wekken. De voet van de ventilator staat op de warme kachel. Het aluminium van de voet transporteert de warmte van de houtkachel efficiënt naar het midden van de ventilator waar het de warmte overdraagt op de onderkant van het Peltier element. De bovenkant van het thermo-elektrisch element heeft geen contact met de warmtebron maar is juist voorzien van een aluminium koelvin. Op die manier ontstaat er een temperatuurverschil tussen bovenkant en onderkant van het Peltier element en die energie wordt omgezet in elektrische stroom.
De stroom van het thermo-elektrisch element laat een klein gelijkstroom motortje draaien waar de ventilatorbladen op gemonteerd zijn. Op die manier zuigt de ventilator lucht aan door de koelvinnen van de koude kant waardoor het temperatuurverschil in stand blijft.

Werkingsgebied
De ventilator begint spontaan te draaien als de kachel een temperatuur van 50 graden bereikt. Terwijl de kachel warmer wordt tot 300 graden gaat de ventilator steeds sneller draaien. De luchtstroom verschilt per model en varieert tussen de 3 en 5 kubieke meter lucht per minuut.

Hoewel de ventilator krachtig genoeg is om een kaars uit te blazen op 30 cm afstand is het bepaald niet zo dat er een duidelijk merkbare warme wind door de huiskamer blaast. De ventilator is daar juist niet voor ontworpen. De bladen zijn zo gevormd dat de warme lucht boven de kachel efficiënt en met een brede waaier door de ruimte wordt verspreid voordat het de kans heeft om allemaal naar het plafond te stijgen waar het zijn warmte kwijt raakt en als koude lucht weer naar beneden zakt.

Geluid en onderhoud
De ventilator doet zijn werk in stilte en onderhoudsvrij. Pas bij heel goed luisteren vanaf 50 cm afstand zijn de koolborsteltjes in de elektromotor te horen. Hij vereist geen onderhoud anders dan af en toe met een zacht kwastje het stof verwijderen.

Veiligheid
De bladen van de ventilator wegen slecht een paar gram door het gebruik van een hoogwaardige aluminium legering. Zelfs op volle snelheid richten ze door het geringe gewicht geen schade aan als men ze per ongeluk tegen de vinger krijgt.

Installatie
Er is geen installatie nodig. Uit de doos, achterop de kachel zetten zodat relatief koele lucht wordt aangezogen en over de kachel wordt geblazen. Een thermometer die geschikt is voor gebruik op de kachel met aanduiding van ideale stooktemperatuur kan helpen om de beste plaats te bepalen en het meeste rendement van het brandhout te hebben.

 • Compleet set
 • MBS Happy houtkachel met compleet dakdoorvoer
© 2010 - 2024 schoorsteenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel